Ce este biogazul și care este compoziția sa?

Biogazul este un produs de fermentație anaerobă a materiei organice. Materiile prime folosite pentru producerea de biogaz pot fi deșeuri biodegradabile, gunoi de grajd, culturi energetice și nămolul de epurare. Gazul format în procesul de fermentare este alcătuit din metan, dioxid de carbon, hidrogen, azot, oxigen, hidrogen sulfurat și în mod frecvent siloxani și compuși aromatici. Pentru a arde biogaz într-un mod neproblematic, exploatatorul instalației de biogaz ar trebui să își concentreze atenția asupra eliminării hidrogenului sulfurat, siloxanilor și compușilor aromatici.

De ce se elimină hidrogenul sulfurat din biogaz?


O moleculă de hidrogen sulfurat

Sulfura de hidrogen (H2S) este un compus anorganic mic care este asociat cu un miros foarte caracteristic. În afară de mirosul neplăcut de hidrogenul sulfurat poate provoca coroziune. Părțile corodate de turbine și motoare din instalația de biogaz provoca defecțiuni iar timpii morți necesari pentru lucrările de reparație ar genera pierderi în producția de energie și pierderi legate de costurile de reparare a echipamentelor. De aceea, toți producătorii de echipamente pentru biogaz stabilesc limitele superioare ale conținutului de hidrogen sulfurat.

Datorită modului în care se produce biogazul conținutul de hidrogen sulfurat este de multe ori mai mare decât limita admisă. Cel mai simplu și cel mai eficient mod de a reduce cantitatea de hidrogen sulfurat este utilizarea de cărbune activ prevăzut pentru reducerea hidrogenului sulfurat. Pentru aceasta vă oferim produse din linia Sorbotech GERS.

De ce nu sunt de dorit siloxani în biogaz?


Molecula siloxanilor

Silocsanii sunt siliconi utilizați pe scară largă în industria cosmetică, alimentară sau auto. Din acest motiv, sunt întâlniți în principal în gazele de deșeu și în biogazul provenit din stațiile de epurare a apelor uzate. În timpul arderii biogazului la temperatură ridicată, se produce siliciul (SiO2) sau silicați (SixOy), care se depun pe părți ale motoarelor și turbinelor, și aceasta poate duce la frecarea acestor elemente. Din acest motiv, este necesară îndepărtarea acestor compuși din biogaz. Datorită structurii și proprietăților lor, silicații se adsorb perfect pe cărbunele activ, cum ar fi Sorbotech GE.

Compușii aromatici - de ce ar trebui să vă amintiți despre ei?

Compușii aromatici, numiți adesea compuși organici volatili, se găsesc în compania siloxanilor. Arderea lor nu reprezintă niciun pericol de coroziune sau deteriorare a motorului. Așadar, de ce este important să se determine cantitatea de compuși organici volatili în biogazul testat? Ei bine,compușii organici volatili concurează cu siloxanii pentru un loc în porii cărbunelui activ. Cu alte cuvinte, ei saturează cărbunele activ, accelerând astfel timpul său de înlocuire în filtru.

Pentru a elimina toate aceste impurități, este necesar să se utilizeze o tehnică care este eficientă, ușor de utilizat și profitabilă. Toate aceste caracteristici sunt îndeplinite de instalațiile bazate pe cărbune activ. Pregătit special, cărbunele din seria Sorbotech GERS și Sorbotech GE permite îndepărtarea eficientă a hidrogenului sulfurat și a siloxanilor. Pentru a profita din plin de capacitatea de adsorbție a cărbunelui Sorbotech, vă sugerăm utilizarea filtrelor corespunzătoare din seria Sorbofil GPE. Va invităm să ne contactați pentru a alege soluția potrivită pentru a satisface nevoile dumneavoastră.